Европейският парламент одобри спирането на Северен поток 2 и възможността за

...
Европейският парламент одобри спирането на Северен поток 2 и възможността за
Коментари Харесай

Европарламентът одобри спирането на Северен поток 2 и въвеждането на нови санкции срещу Русия

Европейският парламент утвърди прекъсването на " Северен поток 2 "  и опцията за възобновяване на икономическите наказания против съветски физически лица.

Тези решения бяха включени в пожелателна резолюция за връзките сред Европейския съюз и Русия, която бе утвърдена на днешната пленарна сесия на Екологичен потенциал с 402 гласа " за ", 163 гласа " срещу " и 89 " въздържал се ".  

Според отчета, наименуван " За политическите връзки сред Европейския съюз и Русия “, Европейски Съюз и Русия ще останат основни стопански сътрудници, само че Русия към този момент не може да бъде избрана като стратегически сътрудник за съюза.

Резолюцията още постановява, че " Северен поток 2 " заплашва вътрешния енергиен пазар на ЕС и основава заплаха той да стане подвластен от притока на съветски газ. Газопроводът се чака да бъде стартиран в края на 2019 година

Докладът призовава да бъде реформирано настоящето Споразумение за партньорство и съдействие (СПС) с Русия и Европейски Съюз да ограничи съдействието си с нея до определен брой области от общ интерес. 

Според отчета от 2015 година насам отрицателно въздействие върху връзките сред Европейски Съюз и Русия е оказала интервенцията на Русия в Сирия и страни като Либия и Централноафриканската република, както и нейната поддръжка за властнически режими в страни като Северна Корея, Венецуела и Иран.

Какво считат българските евродепутати?

Против резолюцията се сплотиха българските социалисти и евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки. Той   съобщи, че ще гласоподава срещу резолюцията, защото съгласно него тя излиза от положителния звук на диалог.

" Обвинява се Русия в резултатите от избори по целия свят, в това число и Брекзит - това не е съществено. Не можеш да смесваш стопански планове като Северен поток 2, който явно е в интереса на Германия и тя си го следва, и тези безумства и политически заклинания ", съобщи Джамбазки.

Той допълни, че съгласно него това е " готовност на политически капитал "  преди изборите и тъкмо по тази причина няма да поддържа резолюцията. 

Според българския евродепутат и водач на ПЕС  Сергей Станишев резолюцията е предизборна акция на Европейската национална партия. По негови думи отчетът е в духа на реториката на Студената война и не дава отговор на българския интерес.

" Преди една седмица съветският министър председател беше в България. Гласуването на сходни документи не оказва помощ на атмосферата. Тази изразителност от Студената война на мен не ми харесва и тя не взема решение нито един проблем ", съобщи Станишев, като се разгласи за продължение на разговора сред Европейския парламент и Кремъл. 

Станишев още разяснява визитата на съветския министър председател Медведев и неговото изявление, че „ Турски поток ” ще мине през България единствено след гаранции от Европейската комисия. Според него Русия е в правото си да изисква гаранции преди да продължи с договарянията, имайки поради, че предния път министър председателят Борисов се е поддал на натиска от страна на европейските институции.

В поддръжка на резолюцията се оповестиха евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючук  и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев . Според Кючук договорът в действителност е позитивна стъпка за продължение на връзките сред Руската федерация и Европейски Съюз. 

" В отчета има доста положителни неща, които обрисуват посоката по какъв начин посредством разговор и посредством поощряване на взаимното съгласие двете страни могат да реализират по-добри резултати, а актуалният свят ги кара от ден на ден да го създадат ", добави той.

Кючук още изрази мнение, че България би трябвало да бъде по-активна и да отбрани ползите си във връзка с " Турски поток. "

" Чрез дипломатически совалки и на политически език България би трябвало да получи спомагателни наложителни гаранции, че планът може да бъде осъществен ", допълни той. 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев разяснява, че гласоподава в поддръжка на резолюцията, защото Русия води " многогодишна политика на борба ", която изисква отговор. Той обаче е безапелационен, че не може да става дума за предизборна акция, защото Европейският парламент неведнъж е обсъждал връзките си с Русия.

" В тази резолюция призоваваме Руската федерация да прекрати тези практики на дестабилизиране на Европейски Съюз, на финансиране на избрани политически обединения както в самия Европейски Съюз, както и на западните Балкани. Знаем какво се случи в Черна гора, знаем за опитите за саботиране в сегашната република Северна Македония. Това би трябвало да се прекрати и да имаме едни положителни, взаимно преференциални взаимоотношения ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР